Common questions

Kan een hersentumor verwijderd worden?

Kan een hersentumor verwijderd worden?

Vaak is een deel van de behandeling van een hersentumor het chirurgisch verwijderen van zoveel mogelijk tumorweefsel. Dit gebeurt door een operatie waarbij een luik in de schedel wordt gemaakt (de ‘craniotomie’) en het tumorweefsel kan worden verwijderd.

Hoe lang duurt een operatie hersentumor?

De operatie kan enkele uren duren. De neurochirurg kan gebruik maken van drie methoden om de tumor zo nauwkeurig mogelijk te verwijderen en het omliggende weefsel zo goed mogelijk te sparen. Hij zal u hier uiteraard voorafgaand aan de operatie over informeren.

Kan een goedaardige hersentumor terugkomen?

De aanwezigheid van restant tumor geeft een grotere kans op het terugkomen daarvan. Bij de goedaardige vorm volstaan regelmatige controleonderzoeken met MRI. Wanneer de tumor terugkomt (recidief) kan eventueel opnieuw geopereerd worden en/of bestraling worden gegeven.

Wat zijn de symptomen van een tumor in je hoofd?

Maar over het algemeen hebben veel mensen met een hersentumor last van:

  • hoofdpijn.
  • problemen met zien en horen.
  • misselijkheid.
  • problemen met evenwicht en bewegen.
  • epileptische aanvallen.
  • problemen met voelen.
  • problemen met denken.

Hoe weet je dat je een tumor in je hoofd hebt?

Heel wat hersentumoren worden ontdekt naar aanleiding van aanhoudende, met de tijd erger wordende hoofdpijn die al dan niet gepaard gaat met misselijkheid, braken, slechter zien en bewustzijnsdalingen. Die symptomen komen hoofdzakelijk voor door een drukstijging in het hoofd.

Hoe lang duurt Meningeoom operatie?

De operatie wordt door een neurochirurg verricht en duurt enkele uren. U wordt onder algehele narcose geopereerd (zie ook de folder Een ingreep onder anesthesie). Sommige medicatie moet voor de operatie gestopt worden.

Is een hersentumor operabel?

Hersentumoren worden onder de microscoop geopereerd. Ook wordt bijna altijd gebruik gemaakt van zogenaamde neuronavigatie om de locatie van de tumor exact te bepalen. Soms is het nodig om bepaalde functies tijdens de operatie te testen.

Hoe snel komt hersentumor terug?

Zoals eerder gezegd komt een hersentumor op een enkele uitzondering na altijd weer terug. Een typisch beloop is een waarbij een patiënt na operatie goed opknapt, maar na zes maanden toch weer verschijnselen gaat vertonen. De MRI-scan laat dan vaak een recidief zien.

Kan tumor terugkomen?

Het is mogelijk dat een tumor na de behandeling weer aangroeit en terugkomt (recidief). Dat gebeurt vooral als bij de behandeling niet de gehele tumor verwijderd kon worden (bij meer dan de helft van de patiënten ontstaat een recidief).