Contributing

Wat is slijtage in de knie?

Wat is slijtage in de knie?

Een veelvoorkomende aandoening aan de knie is slijtage, ofwel artrose. Artrose betekent dat de kwaliteit van het kraakbeen van de gewrichten afneemt. In dit geval gaat het om het kraakbeen van uw knie.

Wat te doen tegen slijtage knie?

In het kort

  1. Bij artrose van de knie wordt het kraakbeen in uw knie dunner.
  2. De klachten zijn pijn en stijfheid.
  3. Het is belangrijk om te blijven bewegen: wandelen, fietsen, zwemmen en oefeningen zijn goed voor de knie.
  4. Bent u te zwaar, dan is afvallen belangrijk.
  5. Tegen de pijn kunt u pijnstillers gebruiken.

Wat is netvlies veroudering?

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de meest voorkomende oorzaak van onomkeerbaar gezichtsverlies bij mensen ouder dan 50 jaar. Het is een aandoening waarbij het centrale gedeelte van het netvlies, de macula (=gele vlek), wordt aangetast.

Welke aandoening is een slijtage van het netvlies?

Wat is netvliesslijtage? Macula degeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de macula lutea, of gele vlek. Vaak wordt maculadegeneratie ‘slijtage’ van het netvlies genoemd. Het centrale deel van het netvlies (de macula) zorgt voor het waarnemen van kleine details.

Wat voor pijn bij artrose knie?

Kenmerkende symptomen bij artrose van de knie zijn pijn en stijfheid van de knie. De knie kan gezwollen zijn als gevolg van vochtophoping of er kan tijdens het bewegen een krakend geluid te horen zijn. Indien er een ontsteking in uw kniegewricht aanwezig is kan uw knie warm aanvoelen.

Wat is Gewrichtsspleetversmalling knie?

Hierop kan bijvoorbeeld een gewrichtsspleetversmalling te zien zijn. Dit treedt op als het laagje kraakbeen tussen de botten dunner wordt of helemaal verdwijnt. Ook is te zien of zich osteofyten gevormd hebben en of het gewricht is vervormd door de artrose. Artrose hoeft niet altijd tot pijn of beperkingen te leiden.

Wat te doen bij versleten kraakbeen?

Bij beginnende artrose is oefentherapie en pijnstilling gebruikelijk. “Als je pijn hebt bij het bewegen, heb je de neiging minder te bewegen. Logisch, maar niet goed. Want juist door beweging krijgt het kraakbeen zijn voeding.

Welke klachten bij versleten knie?

Wat zie je bij netvliesloslating?

Als door het scheurtje oogvocht stroomt onder het netvlies ontstaat een netvliesloslating. Dit gaat sneller als iemand het hoofd schudt en langzamer als iemand op bed gaat liggen. Als het netvlies loslaat ontstaat op die plaats een vlek in beeld. Als ook de gele vlek loslaat verdwijnt het scherpe zien.

Wat is maculadegeneratie en wat zijn de symptomen?

Maculadegeneratie (MD) is een verzamelnaam voor netvliesaandoeningen waardoor de gezichtsscherpte sterk afneemt. Gezichtsscherpte is het vermogen om details te zien. Details neemt u waar met het centrale deel van het netvlies, de macula of gele vlek.

Wat is de retina van het oog?

Het netvlies is een lichtgevoelige laag aan de binnenzijde achterin het oog en wordt ook wel de retina genoemd. Het netvlies is sterk doorbloed en bevat miljoenen lichtgevoelige cellen: kegeltjes en staafjes.

Wat te doen tegen pijn bij artrose?

Veel gebruikte pijnstillers bij artrose zijn:

  1. Paracetamol.
  2. Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s, zoals naproxen en diclofenac)
  3. Crémes. Sommige pijnstillers zijn er in crème- of gelvorm die je over het pijnlijke gewricht kan wrijven. De medicijnen komen zo minder in je bloed en geven daardoor minder bijwerkingen.

Wat zijn oorzaken van slijtage in de knie?

Aandoeningen zoals artrose, reumatoïde artritis en slijmbeursontsteking zijn enkele oorzaken van slijtage in de knie. Ook overbelasting van het kniegewricht, bijvoorbeeld door overgewicht, kan voor pijn zorgen.

Wat is netvliesslijtage?

Netvliesslijtage kan erfelijk zijn. Daarnaast komt het vaker voor bij ouderen, mensen die roken, veel alcohol drinken en/of vaak vet eten. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen.

Wat is een dunne plek aan het netvlies?

Meestal ter hoogte van een dunne of zwakke plek aan de zijkant (de periferie) van het netvlies. Soms lijkt een zwakke plek net een slakkenspoor of raster. Deze wordt dan ook “snail track of lattice” netvliesdegeneratie genoemd. Dunne plekken aan de zijkant van het netvlies komen trouwens vaker voor bij hoge bijziendheid.