Helpful tips

Kan je zwanger worden met een Mirena spiraal?

Kan je zwanger worden met een Mirena spiraal?

Een spiraaltje wordt gezien als één van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie. Toch is het niet waterdicht: Van de 1000 vrouwen die een koperspiraaltje hebben, wordt per jaar 1 vrouw toch zwanger. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal worden 2 vrouwen per jaar toch zwanger.

Hoe veilig is een Mirena spiraal?

In overleg met uw arts kunnen jaarlijkse controles plaatsvinden. 1.6 Betrouwbaarheid van Mirena Mirena is een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel. Onderzoek heeft aangetoond dat er ongeveer twee zwangerschappen voorkomen per 1000 vrouwen die een jaar lang Mirena gebruiken.

Hoe groot is de kans op zwangerschap met een spiraaltje?

De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een koperspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als een koperspiraaltje bij je geplaatst is, ben je vanaf dat moment tegen zwanger worden beschermd.

Hoelang kan je last hebben van het inzetten van een spiraaltje?

Het is normaal dat je na de plaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgt. Onregelmatig bloedverlies komt ook voor omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Deze klachten kunnen 3 tot 6 maanden duren, hierna is het lichaam gewend aan het spiraaltje.

Kan je alsnog zwanger worden met de pil?

De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%.

Hoe veilig is het spiraal?

Het hormoonspiraaltje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je overgeeft of diarree hebt, werkt het spiraaltje nog steeds.

Kan een Mirena spiraal uitwerken?

Nou ja, 5 jaar lang tenminste. Het spiraaltje blijft namelijk niet eeuwig werkzaam. De hormoonspiraaltjes Mirena en de Kyleena bieden je 5 jaar bescherming tegen zwangerschap, een koperspiraal 10 jaar. Het is verstandig om ‘m daarna te laten verwijderen of te laten vervangen.

Wat is beter Koperspiraal of hormoonspiraal?

Beide spiraaltjes zijn erg betrouwbaar. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal worden 2 vrouwen per jaar toch zwanger. Bij het koperspiraaltje wordt 1 op de 1000 vrouwen alsnog zwanger. Belangrijk om te weten: beide soorten spiraaltjes beschermen je niet tegen soa’s.

Kan een spiraal pijn doen?

Is het plaatsen van een spiraaltje pijnlijk? Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg.

Hoe lang bloedverlies na spiraal?

Indien een hormoonhoudend spiraal (Mirena) is geplaatst, is het gebruikelijk dat het bloedverlies nog enkele weken als een soort gekleurde afscheiding kan aanhouden. U hoeft hierover niet eerder dan 6 weken na uw polikliniekbezoek contact op te nemen, tenzij u koorts hebt en heftige buikpijn.