Helpful tips

Wat is bekken instabiliteit?

Wat is bekken instabiliteit?

Bekkeninstabiliteit houdt in dat de banden die de botten van uw bekken bij elkaar houden verzwakt zijn. Dit leidt tot pijn rond het bekken, de onderrug en de heupen. Het komt vooral voor tijdens de zwangerschap. 50 tot 60 procent van de zwangere vrouwen krijgt te maken met bekkeninstabiliteit klachten.

Hoe ontstaat bekken instabiliteit?

Over bekkeninstabiliteit Bekkeninstabiliteit ontstaat doordat de banden en/of spieren die de verschillende botten van je bekken bij elkaar houden beschadigd raken of verzwakken. Het bekken bestaat uit verschillende botten: Het heiligbeen (os sacrum) aan de rugzijde. Een darmbeen (os ilium) aan beide zijkanten.

Heb ik last van mijn bekken?

Bekkenklachten ontstaan veelal door een verslapping (afname van kracht) van de buikspieren wat kan resulteren in vervelende pijnklachten rondom het bekken, de heup en de billen. Bekkenklachten worden daarnaast veelal veroorzaakt door een asymmetrie in het bekken (scheefstand en/of beenlengteverschil).

Wat niet doen bij bekkenklachten?

Strijken en lang stofzuigen, zeker bij vloerbedekking zou je niet meer moeten doen. Traplopen is slecht voor je bekken. Probeer dus zo min mogelijk trap te lopen. Zit niet met je benen over elkaar, ook dit is slecht voor je bekken, ga liever in kleermakerszit zitten.

Hoe herken je bekken instabiliteit?

Wat zijn de symptomen van bekkeninstabiliteit?

  1. Pijn in de onderrug, het stuitje of de buik.
  2. Pijn aan de zijkant van het bovenbeen, in de liezen of aan het schaambeen.
  3. Pijn of instabiliteit bij het staan op één been.
  4. Pijn bij het lopen na een lange zit.

Hoe ziet bekkeninstabiliteit eruit?

Bekkeninstabiliteit symptomen Pijn aan de achterkant en/of voorkant van het bekken (rond het schaambeen); Pijn in de onderrug; Ochtendstijfheid; Pijn rond stuitje (stuitbeen);

Hoe lang duurt bekkenpijn?

Dat duurt meestal enige maanden, in uitzonderingsgevallen meer dan een halfjaar. Ook de ernstiger klachten over bekkeninstabiliteit verdwijnen bij de overgrote meerderheid van de vrouwen uiteindelijk wel. Dit duurt vaak lang: gemiddeld een halfjaar, soms langer.

Hoe weet je of je last hebt van bekkeninstabiliteit?

Bekkeninstabiliteit kan de volgende klachten geven: Pijn in de onderrug, het stuitje of de buik. Pijn aan de zijkant van het bovenbeen, in de liezen of aan het schaambeen. Pijn of instabiliteit bij het staan op één been.

Welke oefeningen niet doen bij bekkeninstabiliteit?

Vermijd het naar binnen draaien van de voeten/knieën, zet je voeten recht naar voren. Doe je dit wel, dan open je als het ware de SI gewrichten aan de achterzijde van het bekken. Knijp tijdens het zitten de knieën niet tegen elkaar maar laat ze juist wat naar buiten vallen of houd ze neutraal naar voren.

Is fietsen goed voor je bekken?

ad 3. Ook voor fietsers is de Core Stability zeer belangrijk. De Core Stability zorgt er voor dat het bekken en de lumbale wervelkolom voldoende gestabiliseerd kunnen worden, om de krachten tijdens de duw- en trekfase van de fietsbeweging, te kunnen weerstaan.

Hoe lang bekkenpijn?

Ook komt er na je bevalling meer druk op je bekken door het tillen en dragen van je kindje. Daarom kan het een half jaar tot een jaar duren voordat je klachten van bekkeninstabiliteit helemaal verdwenen zijn. Wanneer je ongesteld bent, stress hebt of moe bent, kunnen de klachten weer tijdelijk erger worden.