Common questions

Hoe erwten zaaien?

Hoe erwten zaaien?

Voorzaaien doe je door 4-5 zaden in een potje te stoppen. In volle grond stop je de zaden (1 à 2) zo’n 5 cm diep en 5cm uit elkaar en 30-50cm tussen de rijen. Bij hoge soorten is de afstand tussen de rijen groter (tot 1m). Erwten komen op het perceel van de peulgewassen.

Hoe diep moeten erwten zaaien?

Zaai de zaden ongeveer 1,5 centimeter diep onder de grond. Gebruik voor het zaaien potgrond die je wat luchtiger maakt door er ongeveer een kwart grof zand door te mengen. Houd de zaden goed vochtig maar geef ze niet te veel water, van teveel water kunnen de zaden rotten.

Hoe lang groeit erwt?

Na gemiddeld 2 tot 3 weken kun je ze een plekje geven in de moestuin, waar ze tot eind mei en juni zullen groeien. Je kunt erwten in een groep planten, of je plant ze in rijen. Lage struikerwten vinden op die manier steun bij elkaar waardoor ze minder snel tegen de grond gaan na een windvlaag.

Wat zaaien na erwten?

Late koolsoorten volgen graag peulen/erwten op (laat dan vooral de wortels in de grond zitten zodat de kool kan profiteren van de stikstof die ze bevat en mest wel nog wat bij want koolgewassen zijn nogal slokoppen als het om voeding gaat). Ook bijvoorbeeld sla en andijvie of late worteltjes, bietjes, etc. gaat prima.

Hoeveel erwten van een plant?

Opbrengst per groente, te kweken planten en plaats in de tuin (gebaseerd op 4 personen)

Gewas Aantal planten Opbrengst (raming)
erwten (dop/sluimer) 150 planten 4 tot 8 kilo
Wortelgewassen
Knoflook 48 planten 48 bollen
Pastinaak 40 planten 40 stuks

Hoe diep peultjes zaaien?

Het is hierbij essentieel dat je de zaden ongeveer 3 à 4 cm diep zaait, in verband met vogels en muizen. Doe je dat niet, dan kunnen ze de erwten gemakkelijk opgraven. Onze sugar snaps ‘Lusaka’ en ‘Nairobi’ dien je op 2 à 3 cm diep te zaaien.

Hoe groeit een doperwt?

Een kiemende erwt leeft eerst van het reservevoedsel in het zaad. Zo gauw de groene blaadjes boven de grond zijn, kunnen ze fotosynthese uitvoeren en suiker maken om verder te groeien. Het vruchtbeginsel groeit uit tot een peul. De jonge erwten zitten met een dun steeltje aan de wand van de peul vast.

Hoe ver erwten uit elkaar planten?

De plantafstanden voor erwten zijn 5 cm tussen de plantjes in de rij en tussen de rijen laat je 30 cm voor de lage rassen (Wonder van Kelvedon) en 60 cm voor hoge rassen (Mechelse Krombek – Marktveroveraar).

Wat planten na tomaten?

Het principe van wisselteelt is dat je aardappelen plant waar je Wortelgewassen stonden; Peulgewassen plant waar je aardappelen stonden, Koolgewassen zet waar je Peulgewassen stonden, Bladgewassen zet waar je Koolgewassen stonden, Vruchtgewassen waar je Bladgewassen stonden en Wortelgewassen waar je Vruchtgewassen …

Hoeveel Stambonen planten?

Stambonen zijn de lage bonen soorten die niet klimmen. Je legt de bonen met een rijafstand van 50 cm en de bonen leg je dan 10 cm uit elkaar. Je kan ze ook 45cm bij 45cm uit elkaar planten en dan leg je 4 bonen bij elkaar.

Hoeveel Courgetteplanten per m2?

Standplaats. Een courgetteplant heeft veel ruimte nodig. Er kan maar één plant per vierkante meter staan. Houd een plantafstand van 140 x 60 cm aan, zodat je het meeste uit je oogst haalt.