Common questions

Welke potgrond voor vijg?

Welke potgrond voor vijg?

Normale potgrond voldoet prima voor de vijg. Beter is het wanneer de grond wordt aangevuld met extra grof zand voor de drainage en een fractie klei om vocht en voeding beter vast te kunnen houden. De olijfsubstraat van de Bergerie voldoet hieraan. Vijgen zijn extra te bemesten met koemest en kalk.

Heeft een vijgenboom veel zon nodig?

Hij heeft maar een kleine pot nodig en doet het goed in de volle zon. Plaats hem daarom op een zonnige hoek in je tuin, op een zonnig balkon of tegen een zuidmuur op een dakterras. Er zijn heel veel vijgenrassen te koop o.a. online, zoals op Bol.com dus er is altijd een geschikte plant voor jou.

Hoe diep wortelt een vijgenboom?

Om de boom of struik te verwijderen uit de grond moet je minimum een geul graven met een diameter van de helft van de kroon en een diepte van vijf maal de stamomvang. Dit kan dieper zijn naargelang het soort boom of struik maar meestal niet veel dieper dan de grondwaterstand.

Welke planten passen bij vijgenboom?

Uit voorzorg is het dus verstandig om de plant te beschermen tegen vorst. Vijgenbomen zijn in de jonge jaren eenvoudig met allerlei vaste planten te combineren. Later alleen nog maar met ‘bosrand’ en ‘bosplanten’.

Kan vijgenboom tegen vorst?

De vijgenboom staat graag in de volle zon of halfschaduw, het liefst op een beschutte plek tegen een muur bijvoorbeeld. De boom kan zowel in een pot als in de volle grond goed overleven. In de volle grond kan de vijgenboom prima tegen vorst. De vijgen aan de boom kunnen niet tegen temperaturen lager dan 7 °C.

Wat is de beste vijgenboom?

Als je een vijgenboom wilt die goed winterhard is en zeker rijpe vruchten zal krijgen, kies dan voor Ficus carica ‘Brown Turkey’. Dit is de meest winterharde variant. Deze bekende vijg krijgt in onze streken minstens een keer per jaar rijpe vijgen. In een beetje warme zomer zal ook een tweede oogst geen probleem zijn!

Hoe lang duurt het voor een vijgenboom vruchten draagt?

Een jonge vijgenboom doet er ongeveer twee jaar over voordat het vruchten draagt. De vijgen van de meeste soorten worden aan het einde van de zomer en aan het begin van de herfst rijp. Snoeien wordt in de zomer gedaan, in tegenstelling tot de meeste andere fruitsoorten. Bepaal waar je de boom wilt planten.

Hoe wortelt een vijgenboom?

Rondom een vijgenboom groeien veel scheuten uit de grond. Steek deze uitlopers met wortel en al weg en zet ze op een andere (warme) plek weer uit. Zo groeit weer een nieuwe plant.

Welke vijg is het lekkerst?

‘Col de Dame Blanche’ wordt wel eens beschreven als de best smakende vijg. De vruchten zijn geel tot lichtgroen en klein, maar met dieprood en zoet vruchtvlees. Deze plant mag goed warm staan, dus bijvoorbeeld bij een zuidermuur.

Welke vijgenboom?

Waar plant ik een vijgenboom?

Ideaal is om de plant tegen een muur of een schuur te planten. Als je de mogelijkheid hebt, plant de vijgenboom dan tegen een muur aan de zuidzijde. De muur stopt de koude wind die vaak uit het Noord-Westen of Noorden waait. De zon verwarmt de muur en de muur geeft ook nadat de zon onder is nog warmte af.

Is vijgenboom winterhard?

In de volle grond kan de vijgenboom prima tegen vorst. In de volle grond kan de vijgenboom de winter gemakkelijk doorstaan, zeker als de boom beschut staat tegen harde wind en de bodem voldoende waterdoorlatend is. De vijgen aan de boom kunnen niet tegen temperaturen lager dan 7 °C.