Popular lifehacks

Welke datum gaan de koeien naar buiten?

Welke datum gaan de koeien naar buiten?

Ieder jaar is het weer een prachtig gezicht: de koeien mogen weer naar buiten. Boer Bert, boerin Ine en boer Joris glunderen weer van oor tot oor als de koeien weer naar buiten mogen en hun gebruikelijke koeiendans doen. Op zondag 5 april 2020 was het zover.

Hoe lang staat een koe in de wei?

Koeien horen, als hun gezondheid en het weer dat toelaten, in Nederland van april tot oktober in de wei. Weidegang is noodzakelijk voor het welzijn van koeien. Een koe die buiten komt, is gezonder dan haar stalgenoten die te maken hebben met krappe ligboxen en gangpaden.

Wat is een weidegang?

Weidegang of ook wel beweiding is het begrip dat in Nederland gebruikt wordt voor het laten begrazen door koeien van graslanden in de melkveehouderij. Het monitoren van de koe is gemakkelijker in een stal en ook het reguleren van de melkproductie is meer gestandaardiseerd.

Waarom springen koeien?

Waarschijnlijk is het een uiting van blijdschap. De koe is blij dat hij na een winter in de stal weer lekker kan grazen in de wei en kan genieten van het voorjaar. Eigenlijk net zoals wij genieten van de eerste zonnestralen na een koude winter.

Hoe noem je het als koeien het hele jaar op stal staan?

Stalmelk is melk afkomstig van koeien die altijd op stal staan, het hele jaar rond. Weidemelk is afkomstig van koeien die met slecht weer in de stal staan, maar ook de wei in mogen; minimaal 120 dagen per jaar en zes uur per dag. In de meeste producten zit een mix van stalmelk en weidemelk.

Waarom weidemelk?

Weidemelk-koeien lopen ten minste 120 dagen per jaar minstens 6 uur per dag in de wei. Koeien in de wei kunnen vrij grazen, rusten, rondlopen en kuddegedrag vertonen, wat goed is voor het welzijn van de koe. Weidemelk stelt geen milieu-eisen en scoort ondanks de eis van weidegang toch relatief laag op dierenwelzijn.

Hoeveel procent van de koeien komt buiten?

In 2018 liep volgens de Landbouwtelling 71 procent van de 1,6 miljoen melkkoeien in Nederland buiten. In 2015 en 2016 was dat nog 65 procent. In de periode 2010–2015 daalde het percentage koeien in de wei van 74 procent tot 65 procent.

Waarom weidegang?

Weidegang levert bovendien een bijdrage aan het natuurlijk graasgedrag van koeien. Om weidegang te bevorderen stimuleert de zuivelindustrie de weidegang van melkvee. Dat doet zij onder meer door weidemelkproducten in de markt te zetten en door melkveehouders een premie te geven als zij hun koeien buiten laten lopen.

Wat kost weidegang?

Opfokbedrijf tarieven

Dienst Tarief
Weidegang tweejarige €120,- per maand
Weidegang driejarige €125,- per maand
Weidegang drachtige merrie €135,- per maand
Weidegang merrie met veulen €185,- per maand

Kunnen koeien blij zijn?

Koeien kunnen inderdaad blij zijn om in menselijke termen te spreken. Ze steken elkaar als het ware aan. Als een koe gaat rennen en springen dan gaan andere koeien dat vaak ook doen. De ideale temperatuur voor een koe is bijvoorbeeld anders dan voor de mens.

Waarom moeten koeien in de wei lopen?

Niet alle bedrijven kiezen voor weidegang Sommige melkveebedrijven kiezen ervoor om hun koeien het hele jaar door binnen te houden en daardoor niet aan weidegang te doen. Dit is omdat ze te weinig grond naast hun stal hebben of omdat het ze meer tijd en of geld kost.