Trending

Hoe schakelaar en stopcontact aansluiten?

Hoe schakelaar en stopcontact aansluiten?

Stappenplan

 1. Stap 1: Schakel de stroom uit.
 2. Stap 2: Strip de draden.
 3. Stap 3: Steek de draden in de combinatie schakelaar-WCD.
 4. Stap 4: Plaats de combinatie schakelaar-WCD.
 5. Stap 5: Plaats de centraalplaat terug.
 6. Stap 6: Schakel de stroom weer in.

Kun je van een schakelaar een stopcontact maken?

Tussen de centraaldoos en de schakelaar aan de muur moet je de bestaande draden weghalen en er 3 draden voor in de plaats trekken: bruin, blauw en groen/geel. Die moet je op de draden met dezelfde kleur lassen in de centraaldoos. Daarmee kun je dan je WCD aan de muur realiseren.

Hoe sluit ik een lamp aan op een schakelaar?

Sluit de bruine of de zwarte toekomende draad op de diepste schroef van de schakelaar aan (L1). De zwarte of bruine draad naar de lamp sluit je aan op de schroef die nog vrij is (1). Verbind tenslotte ook de geelgroene draden met elkaar door middel van rapidklemmen.

Hoe sluit je een buiten stopcontact met schakelaar aan?

Verbind de aardingsdraden in de ingebouwde steekklem. Zet zowel de binnenkomende als vertrekkende stroomdraad en nulgeleider vast in de schakelaar. Draai de vijsjes in de schakelaar aan zodat de draden vast zitten en klik de schakelaar vast in de contactdoos.

Hoe werkt een lichtknopje?

Met een enkelpolige schakelaar wordt één geleider onderbroken ofwel doorverbonden. Bij een lichtschakelaar onderbreekt hij de fasegeleider waardoor een lichtpunt enkelpolig kan worden in- en uitgeschakeld.

Wat is een Combinatieschakelaar?

De GAMMA Andes Stopcontact met Schakelaar Wit wordt ook wel combinatieschakelaar genoemd. Deze wandcontactdoos combineert twee functies in één opbouwdoos.

Wat kost een geaard stopcontact aanleggen?

Denk hierbij aan werkzaamheden zoals in de muur frezen en kabels doortrekken. De materiaalkosten zijn daarentegen relatief laag. De gemiddelde prijs voor het benodigde materiaal voor een inbouwstopcontact is ongeveer € 12. De gemiddelde arbeidskosten voor het (ver)plaatsen van een stopcontact bedragen € 67.

Hoe kan ik stopcontact maken?

Extra stopcontact aanleggen zelf doen

 1. Zoek als eerste de elektriciteitsbuizen op.
 2. Teken de leiding af op de muur en frees een gleuf.
 3. Trek de draden in de nieuwe leiding naar de verdeeldoos.
 4. Maak nu een aftakking met lasdoppen.
 5. Sluit het nieuwe stopcontact aan.

Hoe schakel je een lamp?

De geschikte schakelaar om een lamp aan te sluiten De meest gebruikte schakelaar voor binnen is een inbouwschakelaar, deze zit in de muur en loopt daarmee gelijk. Zo voorkom je ongelijkheden. De inbouwschakelaar is afgedekt met een kapje, de bedieningsknop.

Hoe sluit ik een opbouw schakelaar aan?

Opbouwstopcontacten en -schakelaars Hou de muurplaat tegen de muur waar het opbouwstopcontact gaat komen en teken de schroefgaten af. Boor gaten, breng pluggen aan en schroef de muurplaat op de muur vast. Stel de muurplaat recht voordat je de schroeven definitief vastdraait.

Hoe sluit je een stekkerdoos aan?

Bevestig aan één van de contactpunten de stroom-aanvoerende bruine fasedraad (L) en aan het andere contactpunt de stroom-afvoerende blauwe nuldraad (N). Bevestig de geel/groene aardedraad aan de aardklem in het midden.

Hoe sluit ik een opbouw stopcontact aan?

Knip het snoer op maat af voor waar het stopcontact moet gaan komen. Strip de twee stroomdraden en de aardedraad. Sluit de draden aan op het binnenwerk van het dubbele stopcontact. Monteer het binnenwerk met twee schroeven op de plek waar het stopcontact moet gaan komen.